Menu

Weer of geen weer, heeft een werknemer het recht om thuis te werken?

Winters weer geeft vaak aanleiding voor lange files en ongevallen. Zeker wanneer het KNMI een waarschuwing afgeeft, zijn veel werknemers geneigd om eerder in de auto of trein te stappen en hun werk thuis af te ronden. Maar mag dat eigenlijk zomaar? Met andere woorden, heeft een werknemer het recht om thuis te werken bij winters weer?

Zowel werknemers als werkgevers lijken het soms lastig te vinden hoe zij moeten omgaan met ’thuiswerken’. Sneeuw- of ijsvrij staan doorgaans niet in de CAO beschreven. Het zijn bijzondere omstandigheden. En hiervoor geldt dat werknemer en werkgever moeten overleggen over thuiswerken of vrij nemen. Het komt trouwens vaak voor dat de werkgever haar werknemers eerder naar huis laat gaan zodat zij thuis verder kunnen werken.

Thuiswerken is echter niet voor alle beroepsgroepen mogelijk, denk bijvoorbeeld aan werknemers in de zorg, leerkrachten, postbodes en taxichauffeurs. Zij kunnen hun werk thuis niet voortzetten. Voor andere beroepsgroepen is werken simpelweg niet mogelijk bij vorst en/of sneeuw, het zogenaamde vorstverlet. Bijvoorbeeld in de bouwsector heeft men hiermee te maken. In de meeste CAO’s staat beschreven wanneer sprake is van vorstverlet, bijvoorbeeld bij een gevoelstemperatuur lager dan -6 graden Celsius. Het loon van de werknemer moet gedurende het vorstverlet worden doorbetaald. Is de kou voorbij, dan mag de werknemer direct weer aan de slag.

Wilt u meer weten over thuiswerken of het gebruik van de CAO? Neem gerust contact met ons op.

Blijf scherp ondernemer!

Wilt u de laatste nieuwtjes weten op ondernemers- en juridisch gebied? Meld u hier aan en blijf zo op de hoogte.

Nu inschrijven
Postbus 171
3900 AD Veenendaal

T 0318 – 860 323
F 0318 – 890 250
E info@jurato.nl
W www.jurato.nl

Bedrijfsgegevens
KvK: 60750561
IBAN: NL78 RABO 0181 9193 38
BTW: NL85 404 3512 B01

Algemene Voorwaarden Jurato B.V.
Privacyverklaring Jurato B.V.
Snel een vraag stellen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.