Knowledge

Wake up call voor werkgevers: wéér een uitspraak over het slapend dienstverband

Wake up call voor werkgevers: wéér een uitspraak over het slapend dienstverband

Knowledge

Eerder schreven wij al een artikel over het slapend dienstverband. Het was een baanbrekend bericht; een rechter had toen voor het eerst een werkgever gedwongen om het dienstverband met een zieke werknemer op te zeggen omdat de rechtbank vond dat het in stand houden van een slapend dienstverband in strijd is met goed werkgeverschap. In de media ontstond na deze uitspraak flinke opschudding. Men voorspelde dat langdurig zieke werknemers massaal hun werkgever gaan aanspreken op slecht werkgeverschap en de transitievergoeding gaan vorderen. Hoe zou het staat met deze voorspelling? Er is nu weer een rechtbank die de discussie weer aanwakkert. Lees je mee?

Slapend dienstverband voordelig voor werkgever?

Deze keer is zorgverzekeraar Menzis op het matje geroepen door de rechter. Menzis moet de arbeidsovereenkomst met een arbeidsongeschikte werknemer opzeggen en daarbij ook een flinke transitievergoeding betalen. De betreffende werknemer is al 35 jaar in dienst bij Menzis en is volledig arbeidsongeschikt geraakt. Het UWV heeft een volledige uitkering toegekend, waarop de werknemer zijn werkgever bij herhaling heeft gevraagd om het arbeidscontract op te zeggen en een transitievergoeding uit te keren. Menzis weigerde keer op keer. De werknemer zou immers bijna met pensioen gaan. Menzis gokte erop dat het dienstverband daardoor vanzelf zou eindigen zonder een transitievergoeding, want die hoeft immers bij pensionering niet betaald te worden. Dat bleek een verkeerde gok van Menzis.

Rechter oordeelt: opzeggen arbeidsovereenkomst en hoge transitievergoeding

De werknemer is naar de rechter gestapt en die heeft Menzis nu veroordeeld tot het betalen van een hoge transitievergoeding, en de arbeidsovereenkomst moet direct opgezegd worden. Menzis mag dus niet wachten tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. De grond voor dit oordeel is wederom slecht werkgeverschap.

Wil je meer weten?

Heb jij te maken met een soortgelijke situatie en wil je dat wij meedenken over welke aanpak het meest verstandig is? Neem dan contact op met Wendy Rijcken, gespecialiseerd in arbeidsrecht.