Menu

Mag je een werknemer ontslaan als deze in strijd met de 1,5m regel een voorzichtige collega de hand wil schudden?

Over deze vraag heeft zich al een rechter gebogen. Een werknemer werd op staande voet ontslagen vanwege het schenden van de “1,5 meter-regel”. Hij probeerde een collega de hand te schudden terwijl deze collega juist probeerde om afstand te houden. De werknemer besloot daarop om zijn collega te omhelzen en later nog eens dichtbij te gaan staan. De werknemer werd op staande voet ontslagen omdat hij volgens de werkgever zichzelf en zijn collega aan ernstig gevaar had blootgesteld. De werknemer vocht het ontslag aan bij de kantonrechter – en met succes.

De kantonrechter benadrukte wel dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om zich aan de (makkelijke) basismaatregelen te houden. Dat de werknemer zo enthousiast was omdat hij zijn collega na een lange tijd weer zag, betekent niet dat hij de regels aan zijn laars kon lappen. Toch leverde dit handelen geen dringende reden op voor een ontslag op staande voet. De rechter woog mee dat geen van beide werknemers besmet waren geraakt met het coronavirus en hij was al 30 jaar in dienst. Het ontslag op staande voet werd ongeldig verklaard MAAR de werknemer werd wel ontslagen via een ontbinding van zijn arbeidsovereenkomst vanwege een verstoorde arbeidsverhouding. De werknemer had namelijk al diverse waarschuwingen gekregen wegens het handelen in strijd met voorschriften.

Juridische documenten en contracten nodig?

Maar wil je geen torenhoge kosten kwijt zijn aan een advocaat? Maak op www.contractenshop.nl ieder juridisch document met onze online tool.

Blijf scherp ondernemer!

Wilt u de laatste nieuwtjes weten op ondernemers- en juridisch gebied? Meld u hier aan en blijf zo op de hoogte.

Nu inschrijven
Postbus 171
3900 AD Veenendaal

T 0318 – 860 323
F 0318 – 890 250
E info@jurato.nl
W www.jurato.nl

Bedrijfsgegevens
KvK: 60750561
IBAN: NL78 RABO 0181 9193 38
BTW: NL85 404 3512 B01

Algemene Voorwaarden Jurato B.V.
Privacyverklaring Jurato B.V.
Snel een vraag stellen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.