Menu

Intellectueel Eigendom… hoe zit dat precies?

Ben jij een ondernemer werkzaam in bijvoorbeeld de muziekindustrie, vormgeving of branding. Of maak jij toffe foto’s als fotograaf? Of ben jij een uitvinder of  tekstschrijver?

Dan kan het zijn dat je creatie kan vallen onder bijvoorbeeld het auteursrecht, het merkenrecht, het handelsnaamrecht en het octrooirecht. Zorg er dan voor dat wat jij hebt gemaakt ook van jou blijft. Hiermee wordt jouw werk beschermd via het Intellectuele Eigendomsrecht. Anderen kunnen jouw creaties dan niet gebruiken, behalve als jij daar zelf toestemming voor hebt gegeven.

Onder het Intellectuele Eigendomsrecht vallen onder andere het auteursrecht, het merkenrecht, het handelsnaamrecht en het octrooirecht. Deze rechten zijn zowel in Nederlandse als internationale wetgeving vastgelegd. Het komt erop neer dat de maker van het (kunst)werk het recht heeft om de creatie te gebruiken, te verveelvoudigen of te exploiteren. Het Intellectuele Eigendomsrecht kan door de maker of rechthebbende worden ingeschakeld tegen iedereen die zonder toestemming de beschermde creatie namaakt óf zelfs gebruikt. Er is overigens wel één vereiste, en dat is dat de intellectuele creatie tot uitdrukking is gebracht.

Merkrecht, modelrechten en octrooien zijn geregistreerde eigendomsrechten. Let op die moet je actief aanvragen. Wil je daarvoor advies neem dan gerust contact op met een van onze juristen.
Auteursrecht ontstaat van rechtswege.

Juridische documenten en contracten nodig?

Maar wil je geen torenhoge kosten kwijt zijn aan een advocaat? Maak op www.contractenshop.nl ieder juridisch document met onze online tool.

Blijf scherp ondernemer!

Wilt u de laatste nieuwtjes weten op ondernemers- en juridisch gebied? Meld u hier aan en blijf zo op de hoogte.

Nu inschrijven
Postbus 171
3900 AD Veenendaal

T 0318 – 860 323
F 0318 – 890 250
E info@jurato.nl
W www.jurato.nl

Bedrijfsgegevens
KvK: 60750561
IBAN: NL78 RABO 0181 9193 38
BTW: NL85 404 3512 B01

Algemene Voorwaarden Jurato B.V.
Privacyverklaring Jurato B.V.
Snel een vraag stellen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.