Menu

Bouwbedrijven / projectontwikkelaars opgelet! Bouwvrijstelling gaat in op 1 juli 2021

De Stikstofwet gaat in per 1 juli 2021. Deze wet treedt dan tezamen met het Besluit stikstofreductie en natuurverbetering in werking. Dit besluit werkt de Stikstofwet verder uit. Zo ook de bouwvrijstelling die op 1 juli 2021 in gaat.

Wat houdt de bouwvrijstelling in?

De bouwvrijstelling geldt voor bouw-, aanleg- en sloopactiviteiten inclusief daarmee samenhangende vervoersbewegingen. Voor die tijdelijke activiteiten en gevolgen geldt vanaf 1 juli 2021 geen Natura 2000-vergunningplicht (stikstofdepositie) voor de bouw- en infrasector.

Deze vrijstelling is voordelig voor de bouw- en infrasector omdat het de onderzoekslasten beperkt en tot meer en snellere uitvoering van projecten kan leiden.

Blijf alert

Een kanttekening is hier eveneens op zijn plaats voor wat betreft de ‘gebruiksfase’ van het bouwwerk of werk. Daarvoor geldt de bouwvrijstelling niet. Met andere woorden: wanneer de woningen eenmaal zijn gebouwd en bewoning gaat plaatsvinden of de weg is eenmaal aangelegd en het verkeer gaat erover rijden dan vangt daarmee de ‘gebruiksfase’ aan. Voor die fase geldt de bouwvrijstelling dus niet. Dit brengt met zich dat een natuurvergunning nog steeds nodig kan zijn.

Conclusie

Stikstof is voor de bouw en aanlegfase geen hobbel meer. Wees voor de gebruiksfase alert. Voor die fase kan een natuurvergunning wel nodig zijn.

Meer weten? Neem gerust contact op met ons team van vastgoedjuristen.

Juridische documenten en contracten nodig?

Maar wil je geen torenhoge kosten kwijt zijn aan een advocaat? Maak op www.contractenshop.nl ieder juridisch document met onze online tool.

Blijf scherp ondernemer!

Wilt u de laatste nieuwtjes weten op ondernemers- en juridisch gebied? Meld u hier aan en blijf zo op de hoogte.

Nu inschrijven
Postbus 171
3900 AD Veenendaal

T 0318 – 860 323
F 0318 – 890 250
E info@jurato.nl
W www.jurato.nl

Bedrijfsgegevens
KvK: 60750561
IBAN: NL78 RABO 0181 9193 38
BTW: NL85 404 3512 B01

Algemene Voorwaarden Jurato B.V.
Privacyverklaring Jurato B.V.
Snel een vraag stellen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.