Knowledge

Wat zijn de voordelen van een aandeelhoudersovereenkomst als mijn B.V. ook al statuten heeft?

Wat zijn de voordelen van een aandeelhoudersovereenkomst als mijn B.V. ook al statuten heeft?

Knowledge

Je bent wellicht samen met andere zakenrelaties, kennissen of familieleden medeaandeelhouder van een goedlopende B.V. Zowel privé als zakelijk kunnen jullie goed met elkaar opschieten en er zijn binnen jullie bedrijf duidelijke grondregels in de vorm van statuten opgesteld die voldoen aan de wettelijke regels. Er hangt geen vuiltje aan de lucht, toch?

 

Aanvullende afspraken

Niets is minder waar. Het komt namelijk helaas regelmatig voor dat aandeelhouders op enig moment onderling toch onenigheid krijgen. Dit kan jullie vroeg of laat dus zelf ook overkomen. De discussies die hieruit volgen gaan meestal over uiteenlopende onderwerpen die niet in de statuten zijn vastgelegd en waarover onderling dus te twisten valt. In onze ogen is het beter om dit soort situaties te voorkomen en daarom adviseren wij om naast de statuten ook nog een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten waarin meer specifieke en aanvullende afspraken op papier worden gezet. Op deze manier worden onenigheden en onduidelijkheden voorkomen en wanneer de andere aandeelhouder zich toch niet aan de overeenkomst houdt, heb je nog de mogelijkheid om naar de rechter stappen voor het vorderen van nakoming of een schadevergoeding.

 

Niet inzichtelijk voor anderen

Dit is niet de enige reden waarom het sluiten van een aandeelhoudersovereenkomst interessant is. Ook voor het vastleggen van (financiële) afspraken die je liever niet wil delen met bijvoorbeeld concurrenten is het sluiten van een aandeelhoudersovereenkomst een goede optie. In tegenstelling tot de statuten hoeft de aandeelhoudersovereenkomst namelijk niet openbaar gemaakt te worden. Dat betekent dat de aandeelhoudersovereenkomst ook niet zomaar door iedereen is in te zien en op te vragen bij de Kamer van Koophandel, zoals bij de statuten wel het geval is.

 

Wijzigingsmogelijkheden

Ook de verschillende manieren waarop  de statuten en de aandeelhoudersovereenkomst moeten worden gewijzigd, vormen een reden om naast de statuten te kiezen voor een aanvullende aandeelhoudersovereenkomst. Voor het wijzigen van statuten is namelijk een aandeelhoudersbesluit en tussenkomst van een notaris vereist, terwijl voor het wijzigen van de overeenkomst slechts instemming nodig is van de aandeelhouders die de overeenkomst hebben ondertekend. De regels in de aandeelhoudersovereenkomst kunnen dus sneller en gemakkelijker gewijzigd worden.

 

Voorrang

En wat nu als afspraken uit de aandeelhoudersovereenkomst niet overeen komen met de statuten? In dat geval hebben de statuten in de meeste gevallen voorrang. Toch kan in de aandeelhoudersovereenkomst wel worden vastgelegd dat deze overeenkomst boven de statuten staat. In dat geval heeft de overeenkomst voorrang, tenzij dit ten koste gaat van het belang van de onderneming.

 

Ga met elkaar om de tafel

Genoeg redenen om naast de statuten dus ook nog een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten wanneer je niet de enig aandeelhouder van een B.V. bent. Wacht dus niet langer, want juíst wanneer alles koek en ei is, is het een uitgelezen moment om orde op zaken te stellen en om samen om de tafel te gaan voor een aandeelhoudersovereenkomst. Wij helpen je graag hierbij!